Joe Nichols (46) er en av de beste amerikanske countrysangerne som har dukket opp etter årtusenskiftet.

Det understrekes av at han i de innledende årene av karrieren ofte var å høre som gjest på turnéene til den største countrystemmen fra 1990-tallet, Alan Jackson.

Nichols er fra byen Rogers i Arkansas, beliggende i Ozark-regionen.

Rogers er også hjembyen til den tradisjonelle countrysangeren Vernon Oxford.

(Og noe mere kontroversielt, der Sam Walton i 1962 etablerte den første Wal-Mart butikken i USA).

Nichols far hadde Cherokee-røtter, moren har Comanche-røtter. Faren var lastebilsjåfør og bassist i et countryband i Rogers.

Joe Nichols ga ut sitt første, selvtitulerte, album på et mindre plateselskap i 1996, uten at hverken Nashville eller countryradio fikk med seg begivenheten.

Nichols spilte i forskjellige rock og countryband og jobbet som country-discjockey.

Men han var fast bestemt på at han skulle lykkes med å slå gjennom som countrysanger og holdt seg gående i Nashville med en serie andre jobber, i flyttebyrå, som kabelTV-installatør, og only in America, som dør-til-dør selger av biff!

Men i 2002 skulle alt forandre seg, med hjelp av session-gitaristen Brent Rowan, fikk han kontrakt med storselskapet Universal South og spilte inn albumet Man with a Memory.

Albumet ble en salgsmessig suksess, med over en million solgte og platinum-status. Singelen «Brokenheartsville» var lokomotivet.

«Brokenheartsville» gikk helt til førsteplass på Billboards country hitliste og deretter har Nichols hatt ytterligere tretten Top 40 singler. Av dem har fire gått til førsteplass; «Tequila makes her clothes fall off», «Gimme that girl», Sunny and 75» og «Yeah». Ytterligere fem sanger har nådd Top 10.

Man with a Memory fikk tre Grammy-nominasjoner og sørget for at Nichols ble «Top New Male Vocalist» under utdelingen til Academy of Country Music året etter utgivelsen.

Man with a Memory står fortsatt som en påle i det nye årtusenets country-historie. Med på laget er harmoni-sanger Vince Gill (nå i Eagles) og dobro-spiller Jerry Douglas og pedal-steel-gitarist Dan Dugmore.

Albumet ble også Brent Rowans gjennombrudd som produsent.

Lydbildet er solid, tidløs, men samtidig moderne honky-tonk, med sanger som man fortsatt hører på jukeboxer, ved siden av «Brokenheartsville», også

«Joe´s place» og «She only smokes when she drinks».

Åpningsverset på «Joe´s place» går som følger; «There´s a place called

Joe´s/ Where some of us go/ When the hard working day is through/

Through the the neon and smoke/ We laugh and tell jokes/ And throw down a cold one or two/

There’s a jukebox that’s full of records/ By Willie, Haggard and Jones/

There’s a picture of Elvis and ol´ John Wayne/ Hanging side by side on the wall.»

Joe Nichols levering av teksten, med en knusktørr bariton ikke ulik nettopp salige George Jones, understreker at han vet hva han synger om.

Han har tilbragt noen kvelder der bartender Joe juger for deg om noen ringer og lurer på om du befinner deg på etablissementet..

To år etter etter Man with a Memory kom oppfølgeren Revelation og utgivelsen som er obligatorisk for amerikanske artister som har fått sitt gjennombrudd, juleplata A Traditional Christmas.

Deretter har albumene III (2005), Real Things (2007), Old Things New (2009), Crickets (2013), Never Gets Old (2017) og sist, A Good Day for living (2022) sørget for at Joe Nichols har en solid country-karriere.

Platene er stinne av sanger skrevet av Nashvilles beste låtskrivere, inkludert Tom T Halls «Life don´t have to mean nothin´ at all» og  trioen Bill Anderson («Whiskey Lullabye» med Jon Randall), Buddy Cannon og Jamey Johnsons «Cheaper than a Shrink».

Sjekk gjerne også ut duetten Joe gjør sammen med en av USAs fremste countrysangerinner, Lee Ann Womack, på Texas-legenden Blaze Foleys «If I could only fly».

Joe Nichols spiller fredag, Fjoset